BİBERLİ
EKMEK
Malzemeler
• 1 kg un
• 1 su bardağı taze çökelek
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 1 yemek kaşığı çörek otu
• 1 adet soğan
• 1 tutam zahter ve susam
• Tuz
• Yarım su bardağı zeytinyağı
Hamur yoğrularak
mayalanmaya bırakılır. Soğan çok ince doğranarak içine çökelek, susam, çörek
otu, zahter, biber salçası ve zeytinyağıkatılarak
ovalanır. Yeteri kadar tuz serpilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar
koparılır ve tahta zeminde el ile biraz açılır. Ortasına hazırlanan içten
yeteri kadar konularak zeytinyağına sürülen el
yardımı ile hamura yapıştırılarak açılır. Yeteri kadar açıldıktan
sonra üzerine hafi f zeytinyağı gezdirilerek fırında
veya tandırda pişirilir.
ORUK(İÇLİ KÖFTE)
Malzemeler
Köfteninİçi
İçinKöfteiçin
•
200 gr az yağlı kıyma
• 1,5 su bardağı incebulgur
•
1 adet soğan • Yarım
kg yağsız sinirsiz köftelik et
•
1 bardak yağ
• 1 adet soğan • 1 kaşık un • Kimyon
• Yarım su bardağı ceviz • Biber salçası veya Kırmızı
Pul biber
•
Maydanoz • Tuz
•
Yenibahar
•
Karabiber
•
Tuz
Öncelikle
köftenin iç hazırlanır. Soğan, maydanoz ve ceviz ince kıyılır. Kıyma yağda kavrulur
ve doğranan soğan eklenir. Pembeleşinceye kadar kavrulan soğanlar ateşten alınır
ve üzerine ceviz, maydanoz, karabiber ve yenibahar eklenerek karıştırılır. Köftenin
dışı için kullanılan bulgur su ile ıslatılır. Soğanlar çok ince doğranır. Et dövülerek
ya da kıyma makinesin de iyice çekilerek macun haline getirilir. Bulgurun içine
biber salçası veya kırmızı pul biber, soğan ve baharatlar eklenir ve iyice yoğrularak
kıyma makinesinden geçilir. Et ile bulgur karıştırılır, içine un yedirilerek dağılmayacak
hale gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurdan yumurta kadar parça
kopartılır ve mekik şeklinde içi işaret parmağı yardımıyla oyulur. Bu arada yapışmaması
için el su ile ıslatılır. İçine hazırlanan köfte içi katılarak ağzı kapatılır. Kızdırılmış
yağda kızartılarak sıcak servis yapılır. Fırında yüksek ateşte de
pişirilebilir.
Not: Arzu eden orukları
kaynayan suda haşlayıp, üzerine sarımsaklı zeytinyağı sosu dökerek servis
edebilir.B
ANTAKYA
SİMİDİ
Malzemeler:
10 kg un
100 gr yaş maya
Su
Antakya yöresine ait olan bu simit şekli sadece sabahları satılan bir simit
çeşidi olup nisan aylarında sabah kahvaltısı olarak sokak satıcılarında ayranla
beraber satılır. Un, su ve maya karıştırılıp sert bir hamur elde edilir ve
mayalanması için 20 ile 25 dk hamur dinlendirilir. Sonra 80 gr lık parçalar
alınarak fitillenir. Daha sonra ortası açık bir bukle yapılıp susama batırılarak
tahta pasalara dizilir. Sonra da iki el yardımı ile yaklaşık 20 cm. çapında
daire oluşacak şekilde açılıp harlı yanan taş fırında pişirilip servis edilir.
Günümüzde, önce sulandırılırmış pekmez suyuna daha sonra susama batırılıp
pişirilen ve yüzü hafif kırmızıya çalan simitler yapılmaktadır. Ancak orijinali
beyaz olanıdır. Çoğu zaman da kimyonlu tuza batırılarak yenilir.
HUMUS
- 2 çay bardağı tahin
- 2 adet limonun suyu
- 250 gram nohut
- 3 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Pul biber
- Kimyon
Nohut bir gece önceden ıslatılır. Düdüklü tencerede
iyi pişinceye kadar haşlanır. Suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa
çekilir. Limonların suyu sıkılır. Sarımsak dövülür. Tahin, ezilip püre haline
getirilmiş nohuda karıştırılıp tuz eklenir. Harmanladığınız bu
karışımı bir tabağa yerleştirin ve üzerine kimyon, pul biber serpin üstüne
zeytinyağı gezdirin. Son olarak üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir.
ABU GANNUÇ
Malzemeler
3 Patlıcan (Közlenmiş)
2 Domates (Közlenmiş)
2 Biber (Közlenmiş)
4 Diş Sarımsak
1 Fincan Zeytinyağı
Az Miktarda Nar Ekşisi
Patlıcan, biber ve
domates közlenir. Kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranır. Ezilmiş
sarımsak. Nar ekşisi. Zeytinyağı ve tuz eklenir ve karıştırılır.
İçine sarımsak tuz konularak karıştırılır. Servis tabağına yayılarak servis
yapılır. İsteyenler üzerine de nar ekşisi ve zeytinyağı dökerek
tüketebilir
ANTAKYA KAKESİ
Malzemeler
• 1 kg un
• 1 tatlı kaşığı
şumra (rezene)
• 1 tatlı kaşığı
çörek otu
• 1 su bardağı
zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı susam
Un mayalanıp
yoğrularak biraz katı bir hamur elde edilir ve mayalanması için
dinlenmeye bırakılır. Mayalı hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılarak,
zeytinyağı ile yağlanmış düz zemin üzerine
açılır. Üzerine, şumra, çörek otu ve susam serpilir. Hamur ele dolanarak
helezon şekli verilir ve susama batırılır. Tepsinin
tabanı bolca yağlanır. Şekil verilen hamurun üzeride bolca yağlanarak hafif
kızarıncaya kadar normal ısıda fırında pişirilir.
KABAK TATLISI
Malzemeler
-2,5 kg Antakya kabağı (balkabağı)
Kireçli Su için:
-300 gram (bir kase) sönmemiş kireç
-4 litre su
Şerbeti İçin:
-6 su bardağı şeker
-7 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı limon tuzu
Sönmemiş
kireç derin bir kaba alınır ve üzerine 4 litre suyu aktarılır. Suda bekletilen sönmemiş
kireç üzerinde tabaka oluşmuş ve kireci dibe çökmüş olacak. Günün sonunda bu su
bulandırmadan başka bir kaba alınır. Balkabağı soyulup çekirdekleri temizlenir ve
karpuz dilimleri gibi dilimlenir. Kabaklar kireçten arındırılmış suya
batırılır. Kabaklar 18 saat bu suda bekletilir kabakların dış yüzeyinin
sertleşmesi ve kabakların berraklaşıp şeffaflaşması için bu süre önemli. Bu
süre dolduktan sonra kabaklar sudan çıkarılır ve tek tek kabaklar temiz suda
iyice yıkanır. Yıkanan kabaklar bir sat temiz suda bekletilir. Kabaklar
kürdanla bir kaç yerden delinir. Başka bir tencereye şeker ve su eklenir ve 5
dakika kadar kaynatılır. Ilıyan şerbetin içine kabaklar koyulur ve ocağa alınır
kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve 2,5
saat kadar kaynatılır. Ocaktan almaya yakın limon tuzunu eklenir bir taşım daha
kaynatılır. Şerbetten çıkarılan bal kabaklar cam bir servis tabağına alınır
isteğe göre dilimlenir ve soğuyunca üzerine tahin ve ceviz ile süslenip servis
edilir.
|
TURUNÇ REÇELİ
Malzemeler
10 adet Turunç Meyvesi
1 Kg Şeker
Çeyrek Limon
Turunçlar iyice çeşme suyunda üflenerek
yıkanır. İyice temizlenen turunçlar, rendelenir. Tam beyaz olmayacak şekilde
dış yüzeyi rendelenen turunçlar üçgen şekilde portakal nasıl soyuyorsa öyle
soyulur. İçlerini ayıkladıktan sonra tencere içerisine koyulan suya
kabuklar atılır. 15 dakika normal ateşte kaynatılır. Suyu süzerek,
parçaları yuvarlayarak igne ile ipe saplanır. 4-6 Gün boyunca su
içerisinde kalacak şekilde ve günde en az 4 defa suyunu değiştirilir. Buradaki
Amaç turuncun acılığını gidermek 4 veya 6 gün sonra tatlanan,
kabuklar çıkarılır.2 bardak Su tencereye dökülür, turunç
kabukları içerisine koyulur, üzerine 1 kg şeker dökülür. İnce ateşte iyice
pişmesi beklenilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra servise hazır olur.
KÜNEFE
Malzemeler
• 1 kg künefe
• 600 gr tuzsuz künefelik peynir
• 250 gr tereyağı
• Antep fıstığı
Kenarlı bir tepsi
içerisine (künefe tepsisi) çiğ künefe konulur. Ortası açılarak içine tereyağı
konulur. Kısık ateşte hafif pişirilerek yağ künefeye iyice yedirilir. İsteyen
tepsiyi ateşe koymadan elle ovarak yağı künefeye yedirebilir. Bu işlem elle
veya bir tahta kaşık yardımı ile yapılır. Hafif pişirilen ve yağlanan künefe
ikiye ayrılır. Tepsi tereyağı ile güzelce yağlanır. Künefenin yarısı tepsiye
iyice yayılır ve bastırılır. Kalınlığı yarımla bir cm. arasında
değişmektedir. İsteğe göre ayarlanır. Üzerine tuzsuz künefelik peynirden
güzelce serpilir. Peynirin üzeri ayrılan künefenin diğer yarısı ile güzelce
kapatılır. Ateşin üzerinde her iki tarafı iyice kızarıncaya
kadar çevrilir. Piştikten sonra indirilir.
PEYNİRLİ
UN HELVA
Malzemeler
1 kg. taze peynir (keçi
sütünden yapılmış)
750 gr. şeker
300 gr. un
Kenarlı geniş bir kapta
uzunca doğranmış peynir, hafif ateşte tahta kaşıkla yağı çıkıncaya kadar
bastırılarak karıştırılır. Azar azar un ilave ederek peynire yedirilir. Sonra
şeker yavaş yavaş karıştırılarak tümünü yedirdikten sonra demlenmeye bırakılır.
İyice demlenen helva ateşten indirilir ve sıcak servis edilir.
TUZLU
YOĞURT
Malzemeler
Keçi sütünden yapılmış yoğurt
Tuz
Ocak
yakıldıktan sonra üzerine bakır leğen koyulur. Sonra yoğurt bakır leğene
dökülür. Tahta kürekle yoğurt karıştırılır. Dibi tutmasın diye yoğurt sürekli
karıştırılır. Yoğurt kaynamaya başlayınca tuz ilave edilir. Küçük kabarcıklar
çoğalmaya başlayıp katılaşma olmaya başlayınca yoğurdun dinlendirilmesi için
ateşten alınır. Dinlenme aşaması
yaklaşık 3 saat sürer. Bu sırada yaklaşık 10 dakikada bir karıştırılır. Soğuma gerçekleştikten
sonra tuzlu yoğurt saklama kaplarına alınır ve kışa kadar bekleyeceği serin
ortamına kaldırılır.
SÜRK VE SÜRK SALATASI
Malzemeler
• 2 adet sürk bezesi
• 3 domates
• 2 taze biber
• 1 baş soğan
• Zeytinyağı
Sürk salatası taze
ve küflü sürkten olmak üzere iki türlü yapılmaktadır. Sürk bezesi alınır ve el
ile irice parçalara ayrılır. Soğanlar ve çekirdeği çıkarılan biberler ince
doğranır. Soğanlar ve biberler el ile ovulur. Kabuğu soyulmuş domatesler irice
doğranarak bu karışıma eklenir Üzerine arzu edildiği kadar zeytinyağı dökülür
ve servis yapılır.
CARA
PEYNİRİ
• 1
adet toprak testi
• Taze
çökelek
• Ezme
peynir
•
Çörek otu
•
Kekik
• Tuz
• Zeytinyağı
Çökelekler alınır
ve bez torbalara konulur. Suyu iyice süzdürülür. İçine çörek otu eklenir.
Peynir olarak ezme peynir kullanılır. Buna da çörek otu eklenir. İsteyen kuru
kekikte ekleyebilir. Hem çökek hem de peynir iki ayrı büyük leğende tuz ile
iyice harmanlanır. Her zerresine tuzun mutlaka nüfuz etmesi gerekir. Testiye sırayla
bir kat peynir bir kata çökelek basılır. Bu basma işlemi çok önemlidir. Hiç
hava boşluğu kalmamalıdır.
Testini ağzı bezle
bağlanır ve ters konularak suyunun geçmesi için birkaç gün beklenir. Sonra
testinin ağız kısmına tereyağı eritilip dökülür. Üzerini hamurla sıvanır. En
üstü tülbentle kapatılıp testi ters bir biçim de bahçeye gömülür. Yaklaşık 6 ay
toprağın içinde kalır. Çıkarıldıktan sonra tüketilir.
ZEYTİNYAĞI
Hatay’ın
genelinde çıkarılan zeytinyağı daha çok Altınözü ilçesinde üretilmektedir.
NAR EKŞİSİ
Eylül ekim
aylarında ağacından toplanan narlar bir tokmak yardımıyla nar taneleri bir
leğen içine düşürülür. Düşürülen taneler daha sonra suyu çıksın diye sıkılır.
Sıkılan nar suyu geniş bir leğene koyularak kaynatılmaya başlanır. Kaynayan nar
suyu dökülmesin diye sık sık karıştırılır. Nar ekşisi kıvamına gelince ateşten
indirilip soğumaya bırakılır. Daha sonra cam şişelere koyulup saklanır.
ZEYTİN SALATASI
• Bir
kase kırma yeşil zeytin
• 1
adet domates
• 2
adet yeşil soğan
•
Yarım bağ maydanoz
•
Zeytinyağı
• Nar
ekişi
MalzemelerZEYTİN
SALATASI MEZE VE SALATALA
Tatlandırılmış
yeşil zeytinin çekirdeği çıkartılır. Domateslerin
kabukları soyularak ince doğranır. Aynı şekilde maydanoz ve soğanda doğranır.
Zeytinlerin içine eklenir. Bol zeytinyağı
ve nar ekşisi eklenerek karıştırılır. İsteyen
süsleyerek servis yapar.
ZAHTER
SALATASI
Malzemeler
• Bir tutam zahter
• 1 baş Soğan (taze veya kuru)
• Yarım bağ Maydanoz
• Nar ekşisi
• Zeytinyağı
• Tuz
Taze zahter iyice
yıkanarak temizlenir. İnce ince doğranır ve tuz ile ovularak yeniden yıkanır ve
suyu süzülür. İçine küçük doğranmış taze veya kuru soğan, maydanoz, domates ve
zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
İsteyenler nar ekşisi de ekleyebilir. Tuz serpilir. Tabaklara koyularak servis
edilir.
PATATESLİ KÖFTE
Malzemeler
• 5 çay bardağı ince bulgur
• 3 adet patates
• 1 adet soğan
• 1 yemek kaşığı salça
• Kimyon
• Tuz
Bulgur geniş bir
tepsiye dökülür ve hafif sıcak su ile ıslatılarak yumuşaması beklenir.
Patatesler haşlanır ve ezilir. Soğan kabuğu soyularak rendelenir. Soğan ve
salça bulgura eklenerek yoğrulur. İçine arzu edildiği kadar kimyon, tuz ve
ezilen patates eklenerek yeniden yoğrulmaya başlanır. Kıvama gelinceye kadar
yoğrulan köftelere mekik şekli verilir ve maydanozla
süslenir. Köfteler zeytinyağına batırılarak
yenir. Bazıları nar ekşisi de kullanmaktadır.
PEYNİR
CEVİZLİ
BİBER
Malzemeler
• 5 adet kurutulmuş kırmızı biber
• 100 gr. Ceviz içi
• 1 adet soğan
• Tuz
• Kimyon
Kuru biberler
sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilir. İçindeki
tohum ve damarlı kısımlar temizlenir. Biberler iyice dövülerek püre haline getirilir.
İçine ince doğranmış soğan, kimyon ve tuz eklenerek iyice ezilir ve kıvama getirilir.
İsteyen bütün malzemeyi robota koyarak çekebilir. Servis tabağına yayılarak
servis yapılır.
TAVUKLU
FİRİK AŞ
Malzemeler
• 1 su bardağı firik
• Yarım su bardağı iri bulgur
• Yarım su bardağı şehriye
• Yeteri kadar et veya tavuk suyu
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• Karabiber
• Tuz
Firik buğdayın başak haline geldiğinde sararmadan
tanelerinin çıkartılması ile elde edilir. Sıcak tavuk veya et suyu geniş bir
tencereye konur. Kaynadıktan sonra tuz, karabiber ve firik eklenir. Firiğin
pişmesine yakın içine bulgur ve şehriye atılır. Suyunu çektirinceye kadar pişirilir ve ateşten alınır. Üzerine
hafif yakılan tereyağı gezdirilerek dinlenmeye bırakılır. Arzu eden içine tavuk
veya kırmızı et ekleyebilir.
Sıcak servis yapılır.