Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ekoturizm

HATAY DAĞ CEYLANI VE EKOTURİZMİ

 

           Türkiye’de yayılışı bulunan 2 ceylan türünden birisi olan Dağ Ceylanı (Gazella gazelle) ülkemizde Hatay ilinde yayılış göstermektedir.

         Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası çok özel fırsatlar sunma potansiyeline sahiptir. Ceylan zarafeti ve güzelliği ile şarkılara, hikâyelere, destanlara, dillere destan olan bu nadir canlıların Türkiye’de iki türü vardır ve bunlardan Dağ ceylanı (Gazella gazella) Hatay ili Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri arasında kalan bölgede sınır hattı boyunca yayılış göstermektedir. Alandaki sayıları 1.000’in üzerine çıkmış olduğu için alana giden bir Yaban Hayatı gözlemcisi ve fotoğrafçısının boş dönme ihtimali pek yoktur. Mutlaka türü gözleyebilir ve fotoğrafını çekebilir.

            Sahada: sırtlan, Yaban kedisi, Saz kedisi, Kurt, Çakal, Tilki, Uzun kulaklı çöl kirpisi, Kayalık gerbili, Kuyruksüren, Oklu kirpi gibi ilgi çekici pek çok diğer memeli türünün de yaşam alanıdır. Ayrıca Türkiye’nin nadir kuşlarından birisi olan Bozkır ötleğeninin Türkiye’deki az sayıdaki üreme alanlarından birisidir.

            Saha Gölbaşı Gölü ve Reyhanlı Barajına da oldukça yakın bir konumdadır ve bu alanlar da çok önemli kuş gözlem ve fotoğrafçılığı alanlarıdır.

            Hatay ilinin farklı dinleri birleştiren kültürel yapısı, pek çok dinde kutsal sayılan mekânlarının çokluğu, çok zengin bir mutfağa sahip olması gibi ilave değerlerinin yanında eko-turizm ve yaban hayatı da oldukça önemlidir.

            Kırıkhan, İl merkezine 45 km, Reyhanlı ise 42 km dir.


  • Gazella Gazella (1).jpg
  • Gazella Gazella (2).jpg
  • Gazella Gazella (3).JPG
  • Gazella Gazella (4).JPG
  • Gazella Gazella (5).JPG
  • Gazella Gazella (6).JPG
  • Gazella Gazella (7).JPG






























 

 



AMİK KUŞ CENNETİ – REYHANLI BARAJI

            Kıtalararası ana göç yollarının en büyüklerinden biri üzerinde yer alan Hatay, barındırdığı farklı habitat ve ekosistemler sayesinde; ülkemizin en zengin kuş çeşitliliğine sahip ikinci ili konumundadır.

           

         Reyhanlı Barajı yapılan araştırma ve gözlemler ile kuş çeşitliliği açısından Amik Gölü'nün devamı olan yeni sulak alanımızda günümüze kadar 161 kuş türü saptanmıştır. Bölge ülkemiz kuş gözlemcileri ve doğa ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları arasında Amik Kuş Cenneti olarak anılmaktadır.

 

         Kıtalararası süzülen kuşlar göç rotası üzerinde yer alan Amik Kuş Cenneti, bahar aylarında kalabalık göçmen kuş sürülerine barınma ve beslenme imkanı sağlamaya başladı. Eylül ayında yüzlerce Ak pelikan, Afrika'ya doğru devam eden göç yolculuğunda ilimizin bu yeni sulak alanında bir kaç gün beslenirken gözlenmişti.

 

         Pek çok su kuşu türünün kuluçkaya yatmakta ve yavrularını başarıyla çıkartmaktadır. Sulak alanlara bağlı yaşamını sürdürebilen su ve kıyı kuşlarından toplam 73 kuş türü hali hazırda alanı kullanıyor. Anadolu kültüründe önemli yere sahip olan ve yerelde Allı turna olarak da adlandırılan Flamingo, neredeyse tüm kuş gözlemcilerinin rüya türlerinden olan İzmir yalıçapkını ile Alaca yalıçapkını normal dağılım alanı Güneydoğu Anadolu illeri olan Boz alamecek ile Küçük serçe gibi kuş türleri Amik Kuş Cenneti'nin konukları arasında yerlerini aldılar.

 

         Reyhanlı, İl merkezine 42 km uzaklıktadır.